Varför får vi kramp?

Du har säkert vaknat upp med kramp i vaden någon gång. Eller så har du fått kramp i musklerna vid fysisk ansträngning.
Men vad är kramp och vad beror den på?
Kramp innebär att en muskel drar ihop sig, vilket orsakar stor smärta. När det sker i vad eller fot kallas det för sendrag. Kramp i en muskel är inte farligt eller skadligt, men det är obehagligt på grund av smärtan.

Ungefär 50 % av alla människor kommer få kramp någon gång under sin livstid. Men än i dag vet vi inte riktigt varför kramp uppstår. Däremot vet vi att de som har en aktiv livsstil sannolikt kommer uppleva mer än en träningsrelaterad muskelkramp (EAMC) under sin livstid. EAMC är mest vanlig i uthållighetsidrotter som triathlon, skidåkning och marathon men även i lagsporter som fotboll och ishockey. EAMC leder till smärta och muskulära dysfunktioner som sedan leder till minskad prestationsförmåga. Kramp kan också leda till muskelskada.

Vetenskapen bakom kramper säger olika saker och är inte helt fullständig. Tidigare trodde de medicinska och idrottsmiljöerna att träningsrelaterade muskelkramper var ett resultat av uttorkning och/eller elektrolytutarmning.

Men trots att de flesta (om inte alla) elitutövare är uppmärksamma på att ta in tillräckliga mängder vätskor och elektrolyter före och under tävlingar, upplever många fortfarande försvagande muskel kramper. Efter flera års forskning anser CrampsAWAYs team att kramper faktiskt uppstår på grund av en obalans i det neurala systemet, vilket lämnar musklerna i en kontraherad krampsituation.

CrampsAWAY har utvecklat en lösning som stimulerar dessa hämmande nerver, vilket gör att krampen släpper inom 60 sekunder.

 

Beställ i dag och slipp nästa kramp!